úterý 5. ledna 2016

Kostka surprise

Před Vánoci jsem dělala spoustu mýdel. A bylo zajímavé sledovat, co se z nich vyklubalo. Ostatně jako vždy. Nikdy nevíte, co bude uvnitř.

Třeba jsem chtěla vytvořit pruhované mýdlo. A jak to dopadlo?

Původní mýdlo.

Výsledné mýdlo po rozkrojení.
Tomu říkám překvapení! A jak se to stalo? Jako proužky jsem použila spirulinu, papriku a aktivní uhlí. Už když jsem mýdlo lila do formy, tušila jsem, že je zle. Po přidání esenciálních olejů se totiž v hmotě vytvořily hrudky. A po vyklopení z formy tam pořád byly.

Jak jsem zjistila, jde o tzv. ricing, a bohužel se nejedná jen o estetický problém, protože hrudka uzamkne vevnitř hydroxid sodný, který tedy nezreaguje a zůstává v mýdle. Řešením mohlo být rozmixovat hrudky ještě před vylitím do formy, jenže to jsem v tomto případě udělat nechtěla, protože bych získala hodně tuhou směs a nepovedlo by se mi vytvořit proužky.

Mýdlo po rozkrojení s viditelnými žlutými hrudkami.
Pozitivní zpráva je, že proužky umím vytvořit. Negativní, že mýdlo je nepoužitelné. Ale jak víme z předchozího příspěvku, nic není ztraceno, tedy kromě drahých esenciálních olejů. Byla jsem totiž nucena opět přistoupit k rebatchi, který dokáže mnohé zachránit, jen esenciální oleje bohužel tento zásah málokdy přežijí.

Rozdělení na tři barvy.

Mýdlo po vložení do formy (nepíšu vylití, protože hmota byla už hodně tuhá).

Mýdlo při procesu krájení.

A máme tady rustikální zahrádku s květy růže, měsíčku a kopřivou.
Snad obdarovaným přece jen udělalo radost.

A ještě zcela z jiného soudku:

Mýdlo před vyklopením z formy.
A po rozkrájení. Představuji růžovou nostalgii :-)
A tak to máte s výrobou mýdla vždycky - tedy když si vymýšlíte různé vzory a nenecháte hmotu čistě mýdlovou bez jakýchkoli přísad. No není to úžasné? Prostě Kostka Surprise!