pátek 25. září 2015

Jak vymyslet vánoční dárek

Vždycky, když se blížily Vánoce (tedy vždycky ne, určitě nějakou dobu poté, co jsem zjistila, že Ježíšek neexistuje), jsem měla velkou potřebu přijít s nějakými opravdu originálními dárky, ideálně mnou vyrobenými, protože co může být lepšího, než ručně vyrobený dárek. A tak byli mí nebozí drazí nuceni nosit náramky štěstí, trička s obrázkem mnou navrženým a foukacími fixy na textil vyfoukaným nebo pít ze skleniček dekorovaných nějakým dětinským obrázkem z barev na sklo (moje zlatá maminka má skleničku s tučňákem v práci dodnes). Jeden rok mě taky hodně bavilo origami, dokonce jsem ušila ozdobné voňavé ptáčky, kterými jsem podarovala i celou rodinu mého muže. Ano, jsem nesmírně šikovná, třebaže výtvarný talent jsem zdědila po mamince, která měla ve třetí třídě trojku z kreslení.

Jenže jsem zjistila, že mi každá ta činnost vydrží jen jednu sezónu, protože se přece snažím být originální, tak musí být neustále originální i moje tvorba, to je jasné. Pod stromkem musí být přece překvápko. Jenže to je strašně náročné! To není, že si 23. prosince vyrazíte do Tesca a tam to všechno odbavíte. To si už tak od léta googlujete tipy na DIY dárky, čtete návody a zvažujete, zda na to máte (čas, nervy, schopnosti).

A jak jsem tak jednou googlovala, asi někdy v létě roku 2012, narazila jsem na recept na výrobu mýdla. Z žádné mýdlové hmoty. Pěkně od začátku z olejů a louhu. Tak, jak to dělaly naše babičky. Už si bohužel vůbec nepamatuju, na které stránky jsem původně zabrousila a kde jsem získala první recept, ale důležité je, že jsem překonala strach z hydroxidu sodného, strčila babičce na hodinu ročního Jonáška a pustila se do toho. Po hodině jsem pochopila, že moje představa o časové náročnosti výroby mýdla byla značně zkreslená, a poslala babičku s Jonáškem pryč na další hodinu.

Ten rok dostaly naše maminky a babičky a sestry od Ježíška levandulové mýdlo a tuhý kokosový šampón (který teda měl své mouchy, ale o tom někdy příště). A taky balzám na rty, protože když přičichnete k domácí výrobě mýdel, otevřou se vám dveře i k domácí výrobě kosmetiky. Neodoláte. O vánoční dárky mám od té doby postaráno. Ale nesmím prošvihnout listopad, mýdla totiž dlouho zrají. 

Moje milovaná tchyně mi zapůjčila zbytky vánočního dárku z roku 2012, který si střežila až do teď. Levandulové mýdlo zrovna používá, a je tedy trochu vymydlené, bohužel po třech letech značně vyprchala i vůně.